Sağlık İçin Milkman Süt Ürünleri
SAĞLIK İÇİN SÜT İÇİN
Dünyaya gözlerinizi açtığınız andan itibaren aldığınız ilk besin olan süt, özellikle büyüme çağındaki çocukların, hamile ve emzirenlerin, fiziksel aktivitesi yüksek olan kişilerin ve yaşlıların vücudu için gerekli olan besinlerin dengeli oranda içinde bulunduran, vazgeçilmez besin kaynağıdır.
Tam bir besin kaynağı olan süt,tüm yaş grupları için gerekli olan kalsiyumun karşılanmasında ki en iyi yoludur. Ayrıca protein, yağ ve karbonhidrat içeren yegâne besin maddesidir.
Vücudunuzdaki kalsiyumun %99’u kemik ve dişlerdedir. Geri kalan kalsiyum, kaslarda, kanda ve hücrelerarası sıvıda bulunur. Süt, güçlü kemik ve dişlere sahip olmanızı sağlar. Ayrıca birçok araştırma, sütün, kemik yoğunluğunu da arttırdığını ispatlamıştır.
Yediğiniz besinlerin insanın hafıza, zeka ve konsantrasyon gücü üzerinde çok önemli bir etkisi var. Süt beynin ihtiyacı olan enerjiyi sağlar. İçerdiği yüksek protein ile vücut dokularının gelişmesine yardımcı olan süt odaklanma yeteneğini ve hafızayı güçlendirir.
Güzel ve sağlıklı bir cilt için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Sütün içinde bulunan proteinler, antioksidan özellikteki A vitamini ve çinko ile cilt sağlığı korunmaktadır. Süt, cilt üzerinde nemlendirici etki yaparak cildin yıpranmasını ve yaşlanmasını engeller. Aynı zamanda sütün içindeki sıvı cildin nem dengesini korumaktadır.
Süt tüketenlerin günlük beslenme şekli daha sağlıklıdır, bu nedenle de süt içmeyenlere göre genellikle daha zayıftırlar.
Süt tüketimini hayatımızın bir alışkanlığı haline getirmemiz daha sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir. Özellikle güne sütle başlamak gün içerisinde ki enerjimizin daha yüksek olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda gün içerisinde tükettiğimiz çay ve kahvelerimizi sütle içmeye başlamamız süt alışkanlığımızı da arttıracaktır. Egzersizden sonra içilecek en mükemmel içecek süttür. Araştırmalar, spordan sonra kaslarınızın tekrar kendini onarması için süt içmenizin etkili olacağınız göstermektedir.Yatmadan önce içilecek olan süt, uyumanıza yardımcı olur ve uykunuzu daha kaliteli almanızı sağlar.
Uzmanlar düzenli olarak süt tüketilmesini önermektedir. Bir su bardağı süt 240 mg kalsiyum içerir. Yetişkin bir bireyin normalde 800-1200 mg arasında kalsiyum ihtiyacı vardır. Bunu karşılamak da günde 2-3 bardak süte eşdeğerdir. Bizler bunun için bol bol süt tüketmenizi öneriyor, çevrenizdeki kişilere bol süt tüketimini tavsiye etmenizi istiyoruz.
Kişilerin süte karşı alerji veya hazımsızlık problemi varsa, yoğurt, peynir, kefir, ayran gibi süt ürünlerini de tüketebilir.
Süt İçerisindeki Mineraller;
İnsanların iyi ve sağlıklı beslenmesi için gerekli mineraller sütte bulunmaktadır. Sütte bulunan başlıca mineraller fosfor ve kalsiyumdur.
Kalsiyum ve fosfor özellikle çocukların kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında büyük rol oynar. 25-30 yaşlarına kadar alınan kalsiyum kemik yoğunluğunun artmasına neden olmaktadır.
Süt İçerisindeki Vitaminler;
Süt, beslenmemiz için gerekli olan, yağda ve suda eriyen vitaminlerin hepsini içermektedir.
Vücudun ihtiyacı olan B12, A ve C vitaminlerini, ayrıca zeka gelişiminde etkili olan, deri ve göz sağlığında gerekli B2 vitamini süt içerek önemli ölçüde karşılanabilmektedir.
Süt içmenin yararları;
- Büyüme ve gelişmeyi sağlar.
- Kemik erimesini önler.
- Kasları güçlendirir.
- Diş çürüklerini önler.
- Tansiyonu düşürür.
- Kalıcı tokluk sağlar.
- Kronik bronşiti önler.
- Beyne enerji verir.
- Ülseri önler.
- Uyumaya yardımcı olur.
- Sindirim sistemini düzene sokar.
- Mide rahatsızlıklarını giderir.
- Kan basıncını düzenler.
- İshali tedavi eder.
- Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir.
- Kanserin önlenmesine yardımcı olur.
- Hücre ve doku oluşumunu hızlandırır.
- Saç ve tırnak oluşumunda rol alır.
- Yaraların çabuk kapanmasını sağlar.
- Kanın çabuk pıhtılaşmasını sağlar.
- Kilo kontrolünü ayarlar.
- Hücreleri onarır.
Süt tüketilmemesinin etkileri;
Gece körlüğü, zeka geriliği, hastalıklara karşı korumasız kalır.
Çocuklarda büyüme yavaşlığı görülür.
İştahsızlık, sindirimde bozukluk, güçsüzlük hastalıklarına rastlanır.
Çeşitli nörolojik hastalıklarla birlikte beyin ve sinir hastalıkları gözlenir.
Dişeti kanamaları, kemik hastalığı görülür.
Raşitizm, kemiklerde zayıflık belirtileri yaygınlaşır.
Süt Besin Değerleri |
100 gr. |
Karbonhidrat (g) |
4.10 |
Protein (g) |
3.40 |
Yağ (g) |
1.50 |
Kolestrol (mg) |
6.00 |
Sodyum (mg) |
50.00 |
Potasyum (mg) |
150.00 |
Kalsiyum |
120.00 |
Vitamin A |
22.00 |
Vitamin C |
1.00 |
Demir |
0.05 |